péntek

G-nap

(G mint nagy gombóc a tancik torkában)




Pénteken átmegy a tanárnő a tanítónőhöz mosolyogva azzal, hogy keddtől nem a tanítónő fogja tanítani a románt a gyerekeknek, hanem ő. 
Tanárnă: És mit kell tanítani?
               (igaz történet nyomán)

Péntek dél körül megjelent a tanfelügyelőség honlapján, hogy hogyan kell végrehajtani azt a rendeletet, amin augusztus vége óta csodálkozunk, mivel nem tudtuk elképzelni, hogy ezt egyáltalán hogy is képzelték. Lásd: ITT 

Senki ne aggódjon, olyan lehetőség nem fordulhat elő, hogy mégis a tanci tanítsa a román nyelvet saját osztályában, mert ha nem sikerül román nyelvet és irodalmat tanító tanárt találni nekik, a következő kategóriákból biztosan kerül:

- olyan tanár, aki soha nem tanított románt, soha nem versenyvizsgázott román tanári állásra, de van ilyen egyetemi végzettsége (pl. olasz-román szakos, és eddig csak olaszt tanított)
- olyan romántanár vagy román szakon oktató tanító (!), akinek a 2018-as versenyvizsgán való sikeres részvétel után nem sikerült elhelyezkednie
- nyugdíjas tanár vagy tanító, aki korábban román szakon tanított

A kövesdombi általános iskolában (és más iskolákban is) már végrehajtották a rendeletet, az érintett tanárok tudják, hol fognak tanítani. Vannak köztük olyanok, akik eddig inkább idegen nyelvet tanítottak (franciát).