szombat

Nem csodálkozni, nem belebetegedni! Tiltakozzunk közösen!

Az augusztus végén megjelent diszkriminatív tanügyi rendelet még idei végrehajtásáról  senki nem volt meggyőződve - péntekig, a vakáció utolsó napjáig.



Pénteken tudták meg ugyanis az érintettek (miért nem egy héttel korábban?), hogy kis osztályokban is tanítani fognak. Vannak köztük olyanok, akik nem romántanárként van alkalmazva, igaz egyetemi végzettségük alapján taníthatnak románt is. Tehát az nem számít, ha a tanító(nő) már számos esetben vizsgázott a román tananyagból (főiskolai licenszvizsga, versenyvizsga az állásra, fokozati vizsgák, továbbképzések), a lényeg az, hogy román szakot végzett tanár legyen. 

Pénteken kiderült: ha nem megoldható, hogy a magyar elemiseket tanár tanítsa, akkor lehet tanító is, de semmiként az illető diákok tanítója, hanem legrosszabb esetben jelenleg állás nélküli román szakos tanító, vagy valamikor román szakon oktató nyugdíjas tanító.

Azzal, hogy a románt elemiseknek román tanár tanítsa, többen egyetértenek. Az iskolánk magyar Facebook csoportjában (Iskola a Dombon) rendezett szavazáson, a véleményt nyilvánítók (aktív pedagógus nincs köztük) közel tizede így vélekedik, de még ők is úgy gondolják, hogy az újítást jobban elő kellett volna készíteni, és a tanároknak magyarul is kellene tudnia.

Mindent összevetve, sokan csalódottak, az egész egy kapkodva, rosszul előkészített gigantikus kísérletnek tűnik, ami kárt okoz az emberi kapcsolatokban, és fogalmunk sincs, hogy milyen hatással lesz a diákok felkészülésére.

A tiltakozási forma, amit választottunk (fehér karszalag viselése), nem saját ötlet, az ügy kapcsán  más iskoláknál is alkalmazni fogják. Fehér karszalagot fognak viselni a 9-től kezdődő évnyitón a tiltakozó szülők, tanárok, és diákok. Megkérjük a szülőket, hogy készítsék fel gyerekeiket az eseményre, adják tudtukra, hogy egyetértenek-e azzal, hogy karszalagot viseljenek, vagy sem, ugyanis valamivel több mint 200 karszalagot mi is felajánlunk a résztvevőknek. A mi karszalagunk vékony, 6 mm széles, aki akar hozhat otthonról sajátot.


                    Kérem segítsenek abban, hogy szerény tiltakozásunk
         pozitív közösségi élménnyé váljon, hisz igazából ez a fő célja.
                            Üdvözlettel: Kerekes Szilárd, történelemtanár

Az Iskola a Dombon Egyesület által felajánlott karszalagokat majd pedagógusoktól, illetve önkéntes nyolcadikos diákjainktól lehet átvenni. Nem fogunk a kapuban állni, kérdezősködni kell magyarul beszélő felnőttektől, diákoktól, hogy kihez kell menni.

A témához kapcsolódik: 

Nyelvoktatási gondok Erdélyben

Az RMPSZ állásfoglalása

Temesvári iskolák japán sztrájkja

Grevă japoneză la Nikolaus Lenau în Timișoara

Grevă la Timișoara

Tiltakozó tanárok és szülők..


Háromszéken alkalmazhatatlan az abszurd kormányrendelet