kedd

Bemutatjuk: AZ ISKOLÁJÁT A BAGLYOKNAK!



Képes tudósításunk kapcsán inkább a napos oldalát mutatjuk egy más világnak. Vagyis az olyan szélsőséges, de időnként előforduló esetekről, hogy hogyan szokta két pedagógus (ha egynek nem sikerül) szakszerűen megfogni, és az osztályból eltávolítani a rendszerellenes, rettenetesen rebellis, rondán randalírozó kisdiákot, nem fogunk szólani. 




Szóval: Ebbe az angliai iskolába kb. 60 diák jár. S bár az üdvözlő tábla alapján a ember azt hinné, hogy az intézetben sok a fekete gyerek, igazából csak egy van, de hát tudjuk, a négerek, bocsánat afro-európaiak, inkább városokban éldegélnek. 



 Az épület két részre osztható, ez kívülről nagyon jól látszik. Az egyik részt 1904-ben építették, a másikat a múlt évben.


Az egyik osztályban is jól látszik, hogy hol ér véget a régi, és hol kezdődik az új, bár ezt a hajdani külső falat a szemlélő ötletes dekorációnak is vélhetné.



 
Ezen a falon kapott helyet a kereszt, hisz ez egy egyházi iskola, és az alatta lévő baglyos üdvözlő, mert hogy ebben az iskolában mind a három osztály bagoly-osztály. Vannak bagolyfiókák, cseperedő baglyok, és érett baglyok.

... itt a tanítónéni marosvásárhelyi


 Ez, kérem szeretettel, nem a konyha, hanem a tanári egy része, ide egy évben kb. háromszor mindegyik osztály külön ellátogat, és közösen főznek valami finomat.




Mind a három osztály összevont, ide pl. nyolc-tizenegy éves diákok járnak. 



Találós kérdés: ha egy negyedikes nyolc éves, hány éves egy elsős? 
Bizony a legkisebbek négy évesek, mert errefelé az előkészítősök ekkorák. 




















A nagyobbak (nyolc évesek) ilyesmikből tanulnak olvasni. Ezeket az iskolában használják, haza nem kell vinniük. Igazából semmilyen tanszert nem hordoznak magukkal, a ceruzák, füzetek is az iskolában várják őket.





Haza csak házi olvasmányt visznek, a színek különböző szinteket jelölnek - aki rózsaszín kategóriájú olvasmányt visz haza, az karrierjének még csak a kezdetén tart. 





Aki diszlexiás kap ilyen színes műanyagot, és ez sok esetben segít.



Ha ki kell menni, hova lehet?


Két szünet van: egy húsz perces és egy egy órás, aminek csak a fele szünet, a másik fele ebéd. Szüneten természetesen ki kell menni mindenkinek, de ezt a szabályt mindenki lelkesen betartja. Altalában csak azok maradnak bent, akik meg vannak büntetve.  



a) az egyik udvar csak az előkészítősöké (figyeljétek a betűket a falon, nem véletlenül vannak ott, itt négy évesen tanul olvasni az ember)




b) Ebbe a füves udvarba is ki lehet menni ebéd után, itt általában zöld a fű, csak mivel több mint három hétig nem esett eső, ez lett az eredmény. A tornaórát gyakran a falu parkjában tartják, itt focipálya is van.





c) Ha a mosdóba távoznak a diákok, szappannal és külön hideg- és 
melegvizes csappal találkoznak (ez utóbbi egy angol bolondság).

Ez a párna állítólag segít azokon az ifjakon, akiknek állandó mehetnékük van, de még tart az óra - kipróbáltam, nem szúr, és jobb mint a széken hintázás.

Köszönjük az idegenvezetést Molnár Kinga tanítónőnek  valamint Molnár Zsoltnak és Molnár Ferkónak. A fiatalok nem ebben az iskolában tanulnak, amúgy igazgatótól függ, hogy egy a pedagógusok gyerekei lehetnek-e szüleik tanítványai. 


Molnár Kinga egy rövid ideig tanított zenét nálunk, a kövesdombi általános iskolában, Sipos Tünde tanci egyik volt osztályában. 


Molnár Kingát még ebben a klipben nézheted meg: YOUTUBE