hétfő

Tudtad-e? Nem, mi?



Tudnivalók néhány új tanárunkról
(Ne aludjatok, ezt most végig kell olvasni!)


Eperjesi Noémi rajza


Nem említettük az év elején új tanáraink közül Székely Szilárdnak a nevét, aki októbertől hivatalosan is átvette a katolikus vallástan oktatását a kövesdombi általános iskolában.

Ő az, akit februárban a Katolikus Líceum igazgatójának neveztek ki, és oly sokszor szerepelt a neve fél éven keresztül a magyar újságokban. Ő Nagy Henrietta osztályfőnöke (az a lány, aki 8 évig nálunk tanult, a legutóbbi tüntetésen pedig felszólalt az iskola diákjainak nevében).




Mivel Székely Szilárd FB profilképén egy hegedűvel együtt látható, meg kellett kérdeznem, hogy milyen viszony van köztük. Íme a válasza: 



Székely Szilárd tevékenyen részt vesz
Marosszentgyörgy kulturális életében

„A jelen pillanatban két marosszentgyörgyi csapatban zenélek. Az egyik a Jubilate Deo, amely modern vallásos, ifjúsági zenében utazik, de azért van kitekintésünk pl. a Kormorán, Tolcsvay, Gryllus, Ghymes és ehhez hasonló együttesek produkcióira is. A másik csapat a Kolping-család hagyományőrző csoportja. Népdalok megtanulása, előadása a célunk. Ennek a csapatnak a keretében sikerült összehozni egy kis népi zenekart is, amely Cinege néven fut (nem szabad összetéveszteni a vásárhelyi Czinige zenekarral). Erdély, a Partium népdalaiból tanulunk és adunk elő. 2013-ban egy lemezt is kiadtunk nyárádmenti népdalokkal. A repertoárban vannak ezen kívül felcsíki, gyergyói, Kis-Küküllő-menti, kalotaszegi, mezőségi és szatmári népdalok is. A Cinegével még be szoktunk segíteni a helyi Táltos néptánccsoportnak is."



Cikkek, melyben a vallástanárunk is benne van:
Székelyhon: Nem a katolikus gimnázium... 
Népújság: Tisztelet a bátraknak

---------------------------------------------------------------------

Amúgy a katolikus iskolában volt pszichológus Kacsó Tünde (férje az új infótanár, Berecki Zoltán), akihez bátran lehet fordulni segítségért. 

---------------------------------------------------------------------



És a katolikus iskolából érkezett hozzánk a zilahi születésű Vészi Gabriella tanárnő, akiről sok jót nem fogunk mondani, egyrészt mert ő sem akarja, másrészt mert mondanak mások eleget. A jelenlegi V. E osztály szülői már akkor kérvényezték, hogy ő legyen az oszi, amikor még nem is nálunk dolgozott, de lehetett már tudni, hogy hozzánk jön. A tanárnő már vagy 5 hete el is kezdett két csoport ötödikessel és hatodikossal versenyekre készülni.


a szerdai felkészítő, ők az egyik csoport 
tüntetés a katolikus iskoláért 




Vészi Gabriella az utolsó Unirea-ba járó magyar osztályok egyikének volt az osztályfőnöke




---------------------------------------------------------------------

Szintén Zilahon született Eperjesi Noémi rajztanárnő, aki a múlt évtől tanít városunkban. A kövesdombi iskolán kívül még két vásárhelyi iskolában tanít jelenleg. Amikor meg nem tanít, olyasmiket csinál, amit lennebb lehet látni. 




Munkái közül néhányat meg lehet tekinteni itt: Kövesdomb (FB oldal)

Itt meg még többet: Art Noe (FB oldal)