vasárnap

Égi színjáték.Főszerepben a Nap és a Hold

           
             
         Már becsengettek, véget ért a szünet, mégis  pénteken, március 20-án, 11 óra 15 perckor iskolánk udvara még mindig gyerekektől népes, akik az enyhén felhős eget kémlelik, s ha figyelmesen végignézünk a tömegen nem egymagukra, hanem tanáraik kíséretében. A kíváncsi tanulók türelmesen adogatták kézből-kézbe a hegesztőüvegeket, amelyeket két gondoskodó, figyelmes nagyszülő bocsátott a rendelkezésünkre, de napfogyatkozás-néző szemüvegek is segítették a jelenlevőket a kozmikus jelenség megfigyelésében. 



          A 2015-ös év első tavaszi napjára sokan emlékezni fogunk, mert ekkor részleges, közel 60 %-os napfogyatkozásnak voltunk tanúi. Ilyen különleges csillagászati jelenséget, amely során a Hold részben eltakarja a Napot, a gyerekek többsége most látott először.
       


         Napfogyatkozásra akkor kerül sor, amikor a Hold pontosan a Nap és a Föld közé kerül, így a Hold árnyéka a bolybónkra vetül. Ez alkalommal a teljes napfogyatkozás sávja az Atlanti-óceán vidékein helyezkedett el, csak a Feröer-szigeteken tartozkodó, szerencsésnek mondható embereknek volt alkalmuk teljes napfogyatkozást látni.   



A következő animáción láthatjuk a Hold árnyékának útvonalát a Föld felületén.



           A tudósok megfigyelték, hogy a Hold egyre távolodik a Földtől, ezért a látszó átmérője egyre csökken,  és megállapították, hogy 600 millió év múlva utódainknak nem adatik meg a napfogyatkozás színjátéka, hiszen a Hold nem lesz képes eltakarni a Napot. Tehát a napfogyatkozás a Föld felszínéről nem lesz megfigyelhető, de talán majd ... más bolygóról...