vasárnap

Borbély Mária: Március 15


 

Március 15-e vitathatatlanul az összmagyarság legnagyobb ünnepe,hiszen ezen a napon a világon bárhol is élnek magyarok méltósággal emlékeznek 1848-49 nagyivű eseményeire,nagyszerű hőseire.

A magyarság gyakran ünnepelhet,hiszen kultúránk,történelmünk sokszor kinál rá alkalmat, s mégis március 15-ének ünnepe áll szivünkhöz a legközelebb,mert ekkor érzi a világon minden magyar a legjobban,hogy olyan nemzet tagja,amely bebizonyitotta a nagyvilágnak,hogy milyen hatalmas dolgokra képes egy szám szerint kis nép,ha a szabadságáról van szó,küzd érte és összefog a cél érdekében

 

A történelem tavaszát előkészitő reformkor kiváló vezető egyéniségei Kossuth,Széchenyi,Deák mertek álmodni és merték hinni azokat a nagyszerű vágyakat és távlatokat,amelyeket a márciusi ifjak meg is fogalmaztak 12 pontban,sőt el is fogadtatták a Helytartótanáccsal. Igaz, a folytatás nem volt könnyű,a békés szakaszt harc követte, s csak véráldozat árán tudták védelmezni az elért eredményeket. De a lelkesedés töretlen volt, a nemzet vállalta ezt az áldozatot a történelmi Magyarország egész területén.És hogy a vég mégis tragikus volt, az nem a nemzet gyávaságán múlott,hisz az enyenlőtlen túlerővel szemben tehetetlen volt a magyar.

 


 

Az utókor mégsem a legyőzött forradalomra, a veszteségre emlékezik,hanem a tettek nagyszerűségére,arra a példamutató helytállásra, amelyet feledni nem szabad.

Március 15-e tehát a bátrak, az áldozatot vállalni tudók és akarók, a váltotathatatlanságba bele nem nyugvók , valamint a nemzetért és emberi méltóságért cselekvők ünnepe.