hétfő

Nemzeti ünnep

A nemzeti ünnepek iskolában való megünneplése a 19-század végén kezdődött, azzal egy időben, hogy az utcákat és tereket nemzeti hősökről kezdték elnevezni, és szobrokat avattak a tiszteletükre. A dualizmus kori népiskolákban az ünneplésben a pedagógusnak jutott a fő szerep, a megemlékezés  sokszor csak abból állt, hogy elmondott, felolvasott egy terjedelmes beszédet, s esetleg néhány diák elszavalt egy-egy versikét. Jobb esetben színdarabot adtak elő a diákok, mely rendkívül didaktikus jellegű és patetikus volt.

Napjainkban elterjedt, hogy nemzeti ünnepek alkalmával versenyeket szerveznek a diákoknak,  ezáltal téve számukra érdekessé és emlékezetessé az ünnepnapot. 

Ilyen versenyt szervezett iskolánk magyartanárnője, Majláth Gabriella több osztályban, melynek témája a pesti forradalom kitörése és Petőfi költészete volt.  A versenyszámok között volt szavalás, kimittudjobban, és fali függvények készítése, ezek közül sok ki is került a falra, ott ahol volt hely. A diákok büszkén pózolgattak munkájukkal, a tanár néni meg azt mondta, hogy mindenki ügyes volt, de saját osztálya volt a legügyesebb...