vasárnap

Magyar hősök iskolánkban


Abban az időben születtek, illetve voltak ifjak, amikor a Román Televízió műsora egyre csak sorvadt, végül a hétköznapi 3 óra műsoridőbe már nem is fért bele rajzfilm. Az a marosvásárhelyi gyerek, aki televíziót akart nézni, elment a Partiumba valamelyik rokonához, vagy magára zárta egy félixfürdői szálloda ajtaját, és a Magyar Televízió műsorát figyelte. Onnan aztán tudomást szerezhetett e mesebeli hősökről.

Álljanak tehát a dicső múlt nagyjai a falakon, és onnan nézzenek le reánk elszántan, csodálkozva, szomorúan, haragosan, számonkérően,  megbocsátóan és reménykedve.

Erre most azért (is) lesz szükség, mert a Comenius program keretén belül hamarosan vendégeink érkeznek néhány külföldi iskolából, például a magyarországi Jáki Nagy Márton Általános Iskolából. Sulink folyosóin minden vendégországról ki lesz függesztve majd egy méretes tabló, így Magyarországról is. Ezen helyet kapnak majd az alábbi személyek. 



 Gusztáv (1964) Rendezők és írók: Dargay Attila, Nepp József, Jankovics Marcell


 Mazsola  - bábsorozat (1969), írta Bálint Ágnes 
a Mézga család (1969) Rendezte Nepp József és Ternovszky Béla, forgatókönyvírók: Nepp József, Romhányi József


 Dr. Bubo, Ursula nővér, Teknőc Ernő, a küldönc, az 1974-ben indult Kérem a következőt sorozatból, melyet Nepp József és Romhányi József írt, rendezői pedig Hernády József, Nepp József, Ternovszky Béla voltak




Vizipók-csodapók (1976) - író Kertész György, rendezők: Szabó Szabolcs, Szombati-Szabó Csaba






 Süsü 1976 (rendező: Szabó Attila, író: Csukás István)







 Sebaj Tóbiás (1983), rendezte és tervezte: Cakó Ferenc 



 Grabovszky a  Macskafogóból (1986), rendezte Ternovszky Béla, író: Nepp József

 Pom-Pom (1980), rendezte Dargay Attilla, rajzolta Sajdik Ferenc, írta Csukás István



 Ferenc József mint osztrák császár és magyar király - Előbb a tánc, azután a lakoma (1984) - a Magyar Népmesék sorozatból, rendezte Jankovics Marcell



 Kecskekatonaság (K. u. K.) -  1989, a Magyar Népmesék sorozatból, rendezte Jankovics Marcell  


Kihirdettetik tehát: az az ötödikes, hatodikos, hetedikes és nyolcadikos diák, aki tehetségével hozzájárul a tabló díszítéséhez, számíthat arra, hogy jó néhány plusz pont üti a markát. 

Maximum két képpel lehet beszállni a versenybe, a Művészeti Iskola ötödikesei fogják eldönteni, hogy melyek a legjobb rajzok. A rajzot egy A4-es lapra kell elkészíteni, jobb alsó sarkában szerepeljen az alkotó aláírása. Nem a fenti képeket kell lemásoni, és le lehet rajzolni más rajz-, gyurma- illetve bábfilmfigurákat is (pl. Mirr-murr a kandúr, Frakk, Vuk, a kockásfülű nyúl, Kukori és Kotkoda, Zénó, Auguszta, Leo és Fred, Mikrobi, a nagy Ho-ho-horgász, Kiváncsi Fáncsi, Krisztofóró, stb.) Egy kikötés van: legalább 25 évesek legyenek.