vasárnap

Győzött az eszme!




avagy: Sajátos szavalóverseny 2018 végén



Kezdetben 16 diák részvételét terveztük, de csak az egyik negyedik osztályunkból tucatnyi diák jelentkezett. Mivel lehetett számítani a lemorzsolódásra, elsősorban a vírusok meg egyéb rossz szellemek miatt, senkit nem beszéltünk le a szereplési lehetőségről. Jól tettük, a felső légúti megbetegedések egyes osztályokban arattak. Erdőcsinádról is ezért nem érkezett meg a csapat. 

Még szerencse, hogy Szabó Eszterünk csak a verseny után betegedett meg, különben egy I. díjjal kevesebb lett volna. Örvendtünk viszont, hogy a művészetiből Dézsi Eleonóra tanárnő vezetésével végül több diák érkezett, mint amennyire november óta számítottunk. 


A versenyt két helyszínen tartottuk egy hétfői reggelen 8 és 10 között. Ez azért volt jó, mert az utolsó hét amúgy is lazább volt, és így nem kellett délután a suliban maradni.



Szavalóversenyünk fő célja az volt, hogy a diákok szokják a szereplést, ugyanakkor a múlttal is ismerkedjenek. Olyan verset kellett szavalni, mely valamilyen ideológiát közvetít, és erről az ideológiáról is kellett két mondatot mondani. Többségében kommunizmussal kapcsolatos verseket hallhattunk (de nem mindegyik volt kommunista vers).

Selyem Tamás: "Első szavunk a béke volt,/ Lenin úgy mondta ki,/ hogy megrendültek belé a Föld/ zsarnok hatalmai"

 Sipos Roland a Sztálin-kantátát szavalja


Mind a 20 szavaló diákot díjaztuk, mindegyikük választhatott magának könyvet, édességet. Ezt a Magyar Kormány által működtetett Bethlen Gábor Alapnak köszönhetjük. 

A szervezők  Albert-Buzási Margit magyartanárnő és Barabás Enikő tanítónő voltak, akik minden évben több versenyre készítik fel diákjaikat, többek között szavaló meg mesemondó versenyre is. Ők alkották a zsűrit is.

 

 Ferenczi Hanna és Apostol Cristina Kányádi Sándor Kuplé a vörös villamosról versét adják elő


I. díj
Forró-Bathó Eszter-Anna (VIII. osztály)
Kerekes Petra (IV. osztály)
Szabó Eszter (VI. osztály)

Eszter és a verse (Vöröskatona unokája vagyok)


Szabó Eszter Márai Sándor Mennyből az Angyal című versét szavalta



II. díj
Tóth Vivien (IV.)
Végh Anna Boróka (IV)
Apostol Cristina (VIII.)


III. díj
Adorjáni Hunor (VI.)
Fodor Andrea (VI.)
Csiki Tamás (IV.)
Virág Tamás (IV.)




További képek hamarosan az IDE Fb oldalán