péntek

A Communitas alapítvány általt támogatott vetélkedőnk


Az Osztrák–Magyar Monarchia és öröksége


November 29-én a Marosvásárhelyi 7-es Számú Általános Iskolában a fenti címmel megtartott vetélkedőnket az RMDSZ által fenntartott COMMUNITAS ALAPÍTVÁNY támogatta. Ennek köszönhetően még a negyedik helyen végzett csoport is kapott könyvjutalmat.

A versenyen hét iskola 33 diákja vett részt a következő tanárok vezetésével: Barabás Kinga, Högyes Katalin, Kántor István, Kerekes Szilárd, Neagu Katalin. A kövesdombi általános iskolából nyolc diák vehetett részt a vetélkedőn. A háromszoros túljelentkezés miatt elővetélkedőt kellett rendezni.

A verseny megkezdése előtt hármas csoportokba szerveztük a diákokat. A csoportok összeállításánál két szempontot tartottunk szem előtt: egy csoportba különböző iskolákból származó, de azonos felkészültségű diákok kerüljenek (a helyszínen öt kérdést tettünk fel a diákoknak, melyekre írásban válaszoltak). A verseny feladatait Kántor István és Kerekes Szilárd tanárok dolgozták ki.

Dobogós helyen végeztek a következő csoportok:

I. díj: Régiségek (Mátyus Anita, Kotirlan Ágnes, Blajan Richard)
II. díj: Kecskék (Máthé Ingrid, Kelemen Anna, Székely Dávid)
           Passzivisták (Nagy Tamás, Szász Norbert, Márton Dóra)
III. díj Dualista lovagok (Török Adrien, Máté Arnold, Béres Tamás)
            Keksz (Szabó Anita, Becsky Dániel, Molnár Anna Boróka)
    
Iskolánk 8 résztvevő diákja közül tehát ötön kaptak jutalmat: Béres Tamás, Székely Dávid, Szabó Anita, Szász Norbert, Török Adrien.

A verseny nagy meglepetése az ötödikes a marosszentgyörgyi Nagy Tamás volt, aki teljesen elkápráztatta csoporttársait, s jelentős szerepe volt abban, hogy a csapat a második helyen végzett.
         
Az internetes vetélkedő decemberben tovább folytatódott az "Osztrák-Magyar Monarchia - IDE vetélkedő" nevű Facebook csoportban. Itt szerzett érdemeiért jutalomkönyvet kapott:Forró-Bathó Eszter Anna hatodikos diák (a facebookos vetélkedők sztárja volt néhány hónapon keresztül), de mások is: Diosán Dávid, Jeddy Rajmond, Mihály Blanka Vivien, Szabó Anita, Szekeres Roland, Farkas Eszter, Hasznosi Orsolya.