hétfő

Kozma Rozália tanítónő: Ékes Magyar Nyelv

A magyar nyelv ,, leges-legszebb nyelv, kerek e nagy világon”(Bencze Imre).
    November 13-án, vasárnap, a  kövesdombi Liviu Rebreanu Általános Iskola is megnyitotta kapuit diákjai előtt, hogy a Magyar Nyelv Napját együtt ünnepelhessük.
Az Iskola a Dombon Egyesület kezdeményezésére,  a Magyar Kormány támogatásával, a Bethlen Gábor Alapítványon keresztül,  72 diák mérettetett meg a Magyar Nyelv Napján Lázár Ervin írónk munkássága köré épülő gazdag, változatos feladatsorozat által.
          Fő célunkat követve, színvonalas tevékenységek  segítségével tettük emlékezetessé ezt a napot, elsősorban nyelvi, irodalmi vonatkozású feladatok megfejtésével, de úgy, hogy közben mindenik más tudomány, illetve érdeklődési terület elemeit is érinthettük.

            A kisdiákok, a tanítóik felügyelete, irányítása alatt, már hetek óta készülnek a mai kihívásra. Kilenc csoport mérte össze tudását. A kedvelt meseíró mosolyt fakasztó figurái, kulcsszavai adták a csapatok neveit, ezzel is idézve Lázár Ervin emlékét: Ödönke, Széllelbélelt, Úritök, Mufurc, Kék, Sárga, Nyúl, Király, Reggel, mindezzel vidámabbá téve a gyerekek együttműködését.











                Ezalatt az ötödikesek, Albert Búzási Margit magyar szakos-  és Kerekes Szilárd  történelem szakos tanár  irányításával, szintén nyelvhelyességi vetélkedőn vehettek részt. A csapatneveket ugyancsak oly módon választották, hogy Lázár Ervin munkásságának tisztelegjenek:  Mesefalók, Lázárok Ervinei, A bátor hunok, Magyar lányok, Frissversek, Böngésző majmok.  Izgalnas, érdekesnél-érdekesebb feladványok kerültek megoldásra, a csapatok rokonértelmű, ellentétes jelentésű szavakat, ikerszavakat kellett keressenek, közmondásokat gyűjtsenek, magyarázzanak, érveljenek, rejtvényeket fejtsenek, de matematikai feladványok is színesítették a feladatsort.

         A szövegolvasás sem maradhatott el, s az egyik legkedveltebb feladat az állóképek megjelenítése volt Lázár Ervin meséjének az alapján.



          A jó hangulatot csak fokozta a tantermet díszítő mesejelenetek rajza, a csoportos dalolás, filmnézés.


          A Magyar Nyelv Napján mindenki ,,győztesként” távozhatott, oklevélben és könyvjutalomban részesülve.
         






















         Köszönet jár mindezért a Magyar Kormánynak, a Bethlen Gábor Alapítványnak, az Iskola a Dombon Egyesületnek, valamint  a sok lelkes, aktív pedagógusnak, hogy íly módon fejleszthetjük diákjaink magyar nyelvi és kulturális örökségét.