hétfő

Marosvásárhely képeslapokon - a naptári év utolsó vetélkedője



Nem a legszerencsésebb karácsony előtt két nappal iskolai vetélkedőt tartani, csak mivel nyertes pályázataink miatt hármat kellett összehozni hét-nyolcadikosok számára három hónap alatt, így az utolsót olyan későre tettük, amilyenre csak lehetett. Meg is lett az eredménye, mert míg az előző versenyünkre hét iskolából jöttek gyerekek, most csak háromból. A kövesdombi iskolából is kezdetben csak 16-on jelentkeztek, akiből 2 végül nem jött el. A hatodikosok viszont kisegítettek, különösen Bató Domokos tanár bácsi osztálya, akiknek a verseny előtt egy nappal elkotyogtam, hogy vetélkedőre készülök, hívni sem kellett nagyon őket, és akkora volt a lelkesedés, hogy a végén még egy kis elővetélkedőt is kellett rendezni számukra. 

A verseny témája a marosvásárhelyi képeslapok voltak a kezdetektől egészen az 1989/90-es rendszerváltásig. A marosvásárhelyi képeslapok korának meghatározásával van egy kis szerencsénk. Persze jobb lenne, ha nem volna, de... Arról van szó, hogy a huszadik század folyamán Marosvásárhely hol egyik, hol másik országhoz tartozott, plusz még kommunizmus is volt. Ezen korszakok jellegzetes nyomokat hagytak a város arculatán  és magukon a képeslapokon is. Olyan egyszerű dolgok, mint a képeslapokon és az épületeken látható feliratok, egy adott kor szobrainak, az utcák és terek elnevezéseinek ismerete viszonylag egyszerűvé teszik a kormeghatározást. Vetélkedőnkön ezekkel kapcsolatos kérdések voltak.



A versenyt feltétlenül valamelyik egyházi magyar tanítási intézményben szerettük volna megtartani, s mivel a sokakat felháborító események miatt túl sok választásunk nem volt, ez csakis a Református Kollégium lehetett. Benedek Zsolt igazgató (ő is történelemtanár) készséggel állt rendelkezésünkre, és egy nagyon szép termet biztosított nekünk.
.


A diákokat egy tizenkét pontos feladat után párba állítottuk úgy, hogy a legjobbak a legjobbakkal kerüljenek össze. A kövesdombi Török Adriennünk maximális pontszámot ért el, a művészetis Dénes Magor pedig 11-et. Kettőjüket a végén ezért külön jutalmaztuk.





A vetélkedő végén szoros eredmény született, így teljesen indokolt volt a 7 csoportnak (14 diáknak) a díjazása. Könyv akadt bőven, mivel erre a versenyünkre is (akárcsak két korábbira) a magyar államtól kaptunk támogatást. A megmaradt könyveket az internetes vetélkedőn ügyes szereplők között, valamint a versenyen résztvevő hatodikosoknak adtuk oda a verseny után. Amúgy vetítőnket is ebből a támogatásból vettük.





Diákok neve Csapat neve
I. díj Diosán Dávid és Koffol Borbála Történelemkutatók
II. díj Kaniczki Barbara és Szász Norbert 11
Farkas Eszter és Henter Szende Awesome
III. díj Szabó Anita és Török Dorottya Keksz
Török Adrienn és Dénes Magor 12-es csapat
Dicséret Ilyés Boróka és Székely Dávid 9-ek
Forró-Bathó Eszter Anna és Demeter Hilda Izabella Malacpofák









 






A verseny szervezésében részt vettek: Benedek Zsolt, Högyes Katalin, Kerekes Szilárd, Szász Emese Rebeka. Segítségünkre volt: Forró-Bathó Éva Emese. A képeket készítette: Szász Emese Rebeka.


Az Iskola a Dombon Egyesület által szervezett más történelmi vetélkedők az I. félévben:

1. Román nyelvű vetélkedő a Római Birodalomról

2. Komor Marcell és Jakab Dezső építészete - támogató: Bethlen Gábor Alap (magyar kormány)

3. Az Osztrák-Magyar Monarchia és öröksége - Communitas Alapítvány (RMDSZ)