kedd

Németországról szóló iskolai vetélkedő

 

Az Iskola a Dombon Egyesület a második félévben 3 olyan versenyt szervez melyen kizárólag csak iskolánk tanulói, és egy olyat melyen más iskolák növendékei is részt vesznek. 

Iskola másként hétre tervezzük azt a vetélkedőt, melynek témája Németország. A verseny majd 8 csoport között zajlik, minden csoportban három (egy-egy hatodikos, hetedikes, nyolcadikos) diák lesz. Magát a versenyt németül fogja levezényelni Portik Kinga tanárnő.


 

Miért pont Németország?

 


Mert Németország egy aktuális téma. Nem csak a migránsválság miatt, amióta létezik fontos szerepet tölt be Európában. Volt időszak, mikor Európa motorja volt, de volt olyan is, amikor magával együtt rántotta a mélybe a kontinenst. Németország a huszadik században óriási területeket veszített, a megmaradt ország a század közepe táján romokban hevert, a német kisebbséget számos országból kitelepítették. Ennek ellenére Németország talpra állt,  a demokrácia és tolerancia erős bástyája lett.

   










A magyar kultúra és civilizió fejlődésére a szláv népek mellett a németeknek volt a legnagyobb hatása. Számos magyarországi, és ezen belül erdélyi város volt egykor német többségű (Pest, Sopron, Brassó, Szeben, Segesvár, Temesvár). A magyaros szecessziós építészet megteremtőjétől, Lechner Ödöntől a labdarúgó Puskás Ferencig számos magyar kiválóság volt német származású. - Másrészt magyar felmenőkkel rendelkezett az egyik leghíresebb német festő, grafikus: Albrecht Dürer.




Célok, a szervezésben és felkészítésben résztvevő tanárok

 

Szeretnénk elmélyíteni a német történelem, kultúra, művészet, tudomány ismeretét, ösztönözni a német nyelv tanulását, és e versennyel is alkalmat kívánunk találni iskolánk kiváló tanulóinak jutalmazására. 

 

A tanulók felkészítésében, a szervezésben Portik Kinga némettarnárnő mellett részt vesznek: Józsa Hajnal zenetanárnő, Kerekes Szilárd történelemtanár, Lőrinczi Izabella rajztanárnő, Péterfy Erika fizika és kémia szakos tanárnő, Zsidó József földrajztanár.



 Dürer: Madonna a Gyermekkel
 Brahms

 Németország és az Osztrák-Magyar Monarchia szövetsége