vasárnap

Kósza kakukk





A dualizmus idejének egyik népszerű képes újsága volt a VASÁRNAPI ÚJSÁG. Az első világháború után még néhány évig jelent meg csupán, és ekkor már megfigyelhető volt egy nagyon érdekes dolog:  az aktuális történéseket bemutató képeknek nem sok köze volt az írásos tartalomhoz. Így például a Szibériából hazatérő katonák  képe  mellett csillagokról és egyébb égitestekről értekezett valaki, vagy a magyar vöröshadsereg felvonulását bemutató kép mellett egy kósza libáról szóló novella emelte a lap színvonalát.

Ilyen lett ez a bejegyzés is, de van egy kakukktojás. Vagyis az alábbi diákok által írt  mondatokban szerepel egy olyan valaki, aki rajta van az egyik képen. A kérdés: hányas képen van ő? 





Bán József Attila rajza
Így írtok ti (diákok aranyköpései kategória)

Az alábbiakban, amint látni lehet, elég sok minden keveredik, és kb. másfél évet vártam a közzétételével azért, hogy felejtődjön el, kik is felelősek ezekért az alkotásokért. 



Egy lány felmérője: A történet eredetileg kis Ázsiában, Erdélyben történt. Egy ember el akart menni egy városba, de túl messze volt. Az az ember meg volt győződve, hogy a Föld kerek ezért hajóra szálltak, és elindultak. Nagyon hosszú utat tettek meg. Elértek egy másik városba de azok az emberek akik mentek azt hitték, hogy eljutottak oda, ahová akartak. De közbe nem. Azok az emberek akik mentek ők a tatárok voltak. 


Egy másik  lány felmérője:  "Október 23-án harcoltak a népek a saját országukért, nyelvükért és a szabad szólásaikért, nagy csaták voltak és verekedések."



Rövid, három kérdéses felmérő történelem órán, melyre csak pont járt, a harmadik kérdés azt kutatta, hogy hová tűnt el bizonyos tárgy. 
Kérdés
Az egyik fiú válasza
1. Hogy mondják latinul az embernek?


Homo.
2. Hogy mondják másképpen a természetes szelekcióanak, természetes .........?


Kiválasztódás.
3. Szerinted ki lopta el a lábtörlőt?

A tanítónéni.




***********************************************

És akkor most a képek nem rég zajlott eseményekről, melyeknek nincs közük a fenti szösszenetekhez (egy kivételével)


1) Szilágyi  Karina Beatrix és Vad Avar egy tantárgyversenyen
2) Stich Andrea I. dijazott és Sipos Tünde tanítónéni
3) Nagy Renáta egy másik matematika tantárgyversenyen
4) Bondor Lehel, Török József, Kiss Tibor hátulról, és mennek



5) többek között Zsidó József tanár úr matematikaversenyen
6) az 5. D (ennyien maradtak órán, a többiek matekversenyen voltak)
7) Papp Kristóf matekversenyen