kedd

Gyűlés


Rögtön a tanári gyűlés után került sor október 3-án a szülői bizottságok képviselőinek összejövetelére. 

"Egy éveleji megszokott iskolavezetőség-szülők közti megbeszélés volt, ahol a szülők megválasztották a képviseletüket a vezetőtanácsban, és megbeszéltük a közös gondjainkat (gyerekek, teremelosztás, órarend, délutáni program, informatika, felszereltség,  egyesület létrehozása, stb.)" - mondta el Péterfy Erika Egyesületre azért van szükség, hogy az iskola könnyebben pályázhasson. Az egyesület nevéül aligazgatónőnk a kétnyelvű Școala de pe Dâmb - Iskola a Dombon nevet javasolta. 

A magyar szülők képviselője Horváth Kovács Ádám lett, akit a román szülők is jókedvűen megválasztottak. Kérdésünkre, hogy szóba kerültek-e a találkozón a kétnyelvű feliratok, elmondta, hogy volt a román szülők közül olyan aki úgy tudta hogy az egész akció egy tanítónéni és egy felső tagozatos tanárnak köszönhetően indult,  hogy van egy olyan szándék hogy külön akarják választani a román és magyar tagozatot, illetve a maguk a kétnyelvű feliratok feszültséget keltenek a román és magyar tanulók között. A táblák leszedését viszont senki sem követelte.

A megjegyezni valónk erre az, hogy a név nélkül szóba került két pedagógus nyilván büszkélkedne - főleg az akció sikere után - a kétnyelvű táblácskákkal, de a kezdeményezésben egyáltalán, magában a küzdelemben minimális szerepük volt, az aláírásgyűjtésben pedig minden magyar pedagógus részt vett. 

Ami a két tagozat szétválasztására vonatkozik: bár sokan nem tartanánk ezt tragédiának, lehetne érveket felhozni mellette, amíg iskolánk hozzájárul a sokszínűség fenntartásához, a másság iránti toleranciára való neveléshez, és magyar diák, szülő, pedagógus nem érzi hogy kultúrája háttérbe szorul, nincs okunk szétválasztást követelni.