szombat

"Az iskola román és magyar vezetői sem tudták megfelelően kezelni a helyzetet, ezért együtt kell távozniuk" (?)



2O13 június 28-án több kollégánkat kellemetlen meglepetésként érte a bejelentés, miszerint Demeter Erdei Zoltán aligazgatót a tanfelügyelőség leváltotta.

A készülő leváltásról egy néhány nappal ezelőtti tanfelügyelőhelyettesi nyilatkozat már szólt, de az indok meglehetősen furcsának tűnt (lásd a bejegyzés címét). Nem volt tényekkel alátámasztva, egy egyszerű újságírói kérdésre elejtett, rövid idő alatt megfogalmazott véleménynek véltük, már csak azért is, mert a igazgatónőt  nem leváltották, hanem maga mondott le, s lemondása több mint egy féléve beszédtéma volt. A nyilatkozat kapcsán azok a szülők is közzétették véleményüket, akiket atrocitás ért az évzárón.

Illés Ildikó nyilatkozata, annak előzményei: itt
a Horváth Kovács Ádám vezette szülők érvei, követelései: itt

A legfőbb gond az aligazgatócserével, hogy ha üzenetként fogjuk fel (és hogyan tehetnének másként azok, akik külső szemlélőként próbálják megérteni Illés Ildikó szavait), akkor ez nem egy világos üzenet. Persze állhatnak a háttérben teljesen más okok, személyi szimpátiák, antipátiák. Akkor viszont teljesen szükségtelen bármiféle elvre, vélt mulasztásra hivatkozni, csak fölösleges zavart kelt. 



Demeter Erdei Zoltán sokunk számára jó kollégának tűnt. Türelmes, nem az emberi hiányosságokat rögtön kihasználó kritikus, akadékoskodó, hanem szabad kibontakozást biztosító, konfliktusok elsimítására törekvő, s nem azokat kiaknázó vezető volt.  Mivel úgy érzem, hogy ilyen tekintetben követendő példa, s ez az iskolablog az ő kezdeményezésére született, e minimális méltatás és egy köszönöm innen is jár neki.