vasárnap

Wellmann Richárd Koronkán

 

Puia Jeronim, akiről elnevezték ezt a díjat, a két világháború közötti időszakban volt maros megyei tanfelügyelő. Minden bizonnyal forgolódik valahol ott mélyen, amiatt hogy még van magyar nyelvű állami oktatás mifelénk, ugyanis ennek felszámolásán dolgozott. 

Wellmann Richard koronkai iskolaigazgató az 1990-es években.

Az iskola, amikor 1989-ben Wellmann Richárd igazgatója lett, csinosításra, felújításra szorult kívül belül egyaránt. A rendszerváltás meg is teremtette a kedvező feltételeket. A református egyház segítségével kialakított holland kapcsolat révén pl. új asztalok és székek kerültek az iskolába. 
Wellmann Richárd, az iskolába látogató holland csoport egyik vezetője
és a a régi padok
 


Az új padok.



A képen Welmann Richárd mellett látható még Nagy Márton polgármester, Balázs Bandi István református lelkész, és  Gramsbergen polgármestere




Az általa vezetett tanintézethez két épület tartozott: az egykori református elemi népiskola épülete, mely az Osztrák-Magyar Monarchia idején épült, illetve két világháború között emelt állami iskola. Az előbbit a református egyház visszaigényelte.  

Az egykori református elemi iskola épülete. Miután az egyház visszakapta, magyar állami pénzből felújították. A kép az 1990-es években készült. 



Ez az állami iskola épülete, melyet Wellmann Richárd igazgatósága idején, egyemeletessé építettek át, és modern, minden mai igénynek megfelelő épületté alakítottak. Szintén Wellmann Richárd idején az iskola mellett új óvoda épült.   



Ez az ismertető is Wellmann Richárd igazgató idején került fel a folyosó falára. Az üvegen az épülő ortodox templom tükröződik. A fotó 2024 augusztusán készült.




A Wellmann Richárd által készített szemléltetőeszközök ma is a helyükön vannak egy osztályteremben. 

Az óvoda épületének egy része




Welmann Richárd volt az, aki megszervezte, hogy ezeknek az elesett, és a Tholdalagi-kastély mögött eltemetett német katonánknak egy kis emlékműve legyen. A síremlék önkéntes munkából valósult meg.



Tablók és iskolai csoportképek








a tablón a régi iskolaépület látható


Borbély Mária magyartanárnő időnként nálunk is helyettesített az utóbbi években


Ezen a képen két tanárnő van, aki tanított nálunk: Meszesi (Lőrinczi) Izabella rajztanárnő (balról az első) és Székely Csilla református vallástanárnő (jobbról a második).