szombat

Ismerkedés a szentekkel






Vásárhelyen a diákok többsége nem katolikus, és ezért vallásórákon sem elsősorban róluk van szó (a szentekről). Kirándulások alkalmával viszont sokszor betévedünk egy-egy katolikus templomba, s ha értjük, amit látunk, értelmesen és olcsón (még inkább ingyen) eltölthetünk akár egy fél vagy egész órát benne, csak a képeket, szobrokat bámulva. Olykor egész különös dolgokra bukkanhatunk, mint például az alábbi szószék esetében:


Találós kérdés (plusz pontos): egy Limbach nevű, kis németországi település nagyon kicsi templomában van egy nagyon kicsi szószék (amúgy a szószékre kívülről lehet felmenni, de ez most mindegy). Szóval a kicsi szószék olyan kicsi, hogy a négy evangélista közül csak háromnak a szimbóluma fért el egymás mellé. Hol van Máté, akit angyalként, vagy emberként ábrázolnak? (jobb klikk segítségével nagyban lehet megnyitni a képet)




Szóval a Bajorországi keresztény művészet nevű vetélkedőnk nem csak azt a célt szolgálta, hogy megismerkedjünk három templommal és 4 festővel, a diákok a keresztény ikonográfiába nyerhettek betekintést.  Az eseményre csütörtökön (május 11-én) került sor, és az egyike volt annak a 2 vetélkedőnek, amit az Iskola a Dombon Egyesület egy másik iskolával közösen szervezett ebben a félévben.


A helyszín
A Nicolae Bălcescu Általános Iskola az "Orosz piac" közelében van, abból amit láttunk szépen felújított, rendben tartott iskola. Kissé meglepett, hogy a földszinti folyosó tele volt aggatva nemzeti színű akármikkel, de hát valakik úgy érezhették, hogy kompenzálni kell azt, hogy magyar az igazgató (Nagy Ibolya).

A szervezők: két történelemtanár (Neagu Katalin és Kerekes Szilárd)  és Portik Kinga némettanárnő







A diákok: a versenyen eredetileg  hatodikos diákoknak volt kitalálva, de  jelentős arányban voltak hetedikesek és nyolcadikosok is. Összesen 32-diák vett részt a vetélkedőn, 13-an a Bălcescuból, 19-en a kövesdombi iskolából.









A vetélkedő:

1) először egy 6 pontos feladatot kellett megoldani, mely alapján aztán összepárosítottuk a két iskola tanulóit. A legmagasabb (maximális) pontszámot az 
országos magyar történelem tantárgyversenyen is remekül teljesítő diákunk Forró-Bathó Eszter-Anna és Mătea Ramona-Cristina kapta, de nagyon ügyes volt még Székely Dávid, Diosán Dávid, Demeter Hilda Izabella és Kolcsár Lóránt is, akik majd a végén ezért külön jutalomban részesültek.








2) A több mint húsz feladat némely kérdése alapos felkészülést 
igényelt, hiszen olykor kis részletek alapján kellett azonosítani egyes képek alkotóit vagy az ábrázolt szenteket. A következők részesültek díjakban:

I. Díj
Blăjan Richard és Forró-Bathó Eszter-Anna
Boeru Zoltán és Mătea Ramona-Cristina
II. Díj
Csiki-Harmath Ivett és Máthé Ingrid
Székely Dávid és Varga Kinga
III. Díj
Demeter Hilda és Péterdeák Tamás
Toncea Réka Boróka és Magyari Ágnes
Dicséret
Bödör Izabella és Fazakas Csongor
Kodori András és Gödri Krisztián

Különdíjban részesültek a két hónapon keresztül tartó internetes vetélkedő legügyesebbjei is. (ábécé sorrendben: Forró-Bathó Eszter-Anna, Jeddy Rajmond, Mătea Ramona, Sárosi Róbert, Szabó Nikoletta Laura)









Az itt látható képek többségét Portik Kinga és Kerekes Szilárd készítették Butyka Anett és Szász Szonia telefonjával. Van viszont olyan kép is, melyeket Butyka Anett és Szász Szonia készített.




további képek az Iskola a Dombon Egyesület FB oldalán