kedd

A középkori keresztény művészet kedvelt témái


Jézus és Szűz Mária életének fontosabb eseményei


Angyali üdvözlet - Gábriel arkangyal közli Máriával, hogy gyereke fog születni. Azt is megemlíti, hogy rokona, Erzsébet is áldott állapotban van.

1400 körül
1425-1430



Mária találkozása Erzsébettel (Vizitáció) - Az angyali üdvözlet után Mária felkeresi rokonát, a szintén terhes Erzsébetet, ki nemsokára Keresztelő Szent János édesanyja lesz.

15. század eleje



Jézus születése -  a helyszín lehet istálló, barlang, az előbbi kettőnek a kombinációja, de romos palota is (Dávid király palotája.) Az ökör és a szamár egy ószövetségi jóslat miatt van jelen: "Az ökör megismeri gazdáját, és a szamár urának jászlát; Izrael azonban nem ismer engem, népem nem ért meg" (Iz 1,3). Ez azt jelenti, hogy sok nép elfogadja majd Jézust Messiásnak, a zsidók viszont nem.

1427


Királyok imádása  - a napkeleti bölcsek/királyok ajándékaikkal felkeresik az újszülött Jézust.

1410
1435

Menekülés Egyiptomba - A bethlehemi gyermekgyilkosságok elől a Szent Család Egyiptomba menekül, Mária egy szamáron, ölében a kis Jézus, mellettük megy gyalogosan József
1400-as évek eleje

Jézus megkeresztelése - Keresztelő Szent János a Jordán vizében megkereszteli Jézust.

1320


Keresztrefeszítés


1400 körül




































A szárnyasoltár középső részén a keresztre feszített Jézus Szűz Máriával és János evangélistával. A kereszt Antal-kereszt. A szárnyakon Keresztelő Szent János és Szent Borbála.









Feltámadás



1380-as évek


Az evangélisták jelképei: a négy evangélium szerzőjét a középkorban azonosították azzal a négy lénnyel, akik Ezékiel próféta könyvében és a János által írt Jelenések könyvében Isten közelében tartózkodnak: 
ember vagy angyal - Máté
oroszlán - Márk
ökör - Lukács
sas - János
1200 körül

1200 körül