kedd

Betűfalók és Szóhalászok

             A Kis nyelvművelő anyanyelvi vetélkedő lehetőséget nyújt a diákoknak, hogy feltárják anyanyelvünk titkait, sokszínűségét, varázsát. Esélyt nyújt arra, hogy játékos módon fedezzék fel nyelvünk rejtett kincseit és értsék, érezzék nyelvünk tisztaságát, s használják azt.

              Március 28-án, a Bod Péter Diakóniai Központban, a marosvásárhelyi 7-es Számú Általános Iskola és a Maros Megyei Tanfelügyelőség szervezésében megtartották a Kis nyelvművelők verseny megyei szakaszát.  Az idén iskolánk IV. osztályos csapatai is kiérdemelték, hogy jelen lehessenek, így Jánosy Zsuzsanna tanítónő Szóhalászainak és Nagy-Árkosi Éva tanítónő Betűfalók csapatának kellett  bizonyítani  a vetélkedőn.


             Diákjainknak három próbán kellett sikeresen helytállniuk, s mindvégig csapatban dolgozniuk. Az első, az írásbeli próba, nyolc nyelvi játékot foglalt magába, amit megadott időn belül kellett megoldaniuk a csapatoknak, használva nyelvtani, nyelvhelyességi, helyesírási ismereteiket. A második, az olvasási próba, egy szöveg felolvasásában állt. Minden csapatból egy tanuló 5 percnyi felkészülés után értelmesen, folyékonyan, érthetően, a szavak tiszta ejtésével kellett felolvasson egy olyan gyerekirodalmi szövegrészletet, ami nem található meg a tankönyvekben. A harmadikra, a Dramatizálási próbára, 10 percig készülhettek a gyerekek, s ezután a megadott témára egy történetet, mesét kellett előadjanak. A történet ötletes kell legyen, élethelyzeteket, érzelmeket, emberi kapcsolatokat kell előtérbe helyezzen. A diákoknak, többek között, oda kellett figyelniük a nyelvezetre, beszédtechnikára, s a cím és a történet összhangjára. Azok a csapatok, akik még nem adták elő dramatizált meséjüke, nem lehettek jelen társaik előadásain.  A vetélkedő több rövid szünetet is tartalmazott, amikor a diákok lazíthattak dalos, verses, mozgásos játékokkal.

               A bíráló bizottság egységes javítókulcs alapján értékelte a tanulók munkáját, majd a verseny végén az eredmények összegzésére került a sor és az eredményhirdetésre:

 


    I. díj:   Szóhalászok

   II. díj:   Betűfalók

   Legjobb nyelvész csapatok:
                                Szóhalászok, Betűfalók
 
   Legjobb dramatizálásért járó díj:   Szóhalászok



            Gratulálunk a csapatok tagjainak a sikeres munkáért! 

             Pocsai Eszter, Forró-Bathó Eszter Anna, Diosán Dávid (Szóhalászok) , Tăurean Laura Éva, Szilágyi Kamilla Evelyn és Simon Erik Ronald képviseli iskolánkat, s egyben megyénket, a verseny országos döntőjén, amit Szatmárnémetiben szerveznek meg,  május 15-17-én, a Napsugár folyóírat és Zsigmond Emese főszervező irányítása alatt. 
                 


''Nagy élmény volt számomra újra halászgatni anyanyelvünk tengerén. Ez alkalommal is sok szót, közmondást kihalásztunk, a nyelvi játékokkal könnyen játszadoztunk. Olvasóként nagyon oda kellett tegyem magam, hisz erős volt a mezőny. A végén büszkén vettük át az első díjat, amiért keményen megdolgoztunk. Reméljük, hogy a továbbiakban is sikeresen szerepelünk.'' - mondta Diosán Dávid, IV. E osztályos tanuló, Szóhalász.


''Számomra nagy élmény volt, hogy részt vehettem ezen a vetélkedőn és képviselni tudtam iskolámat. A verseny alatt nem is gondoltam a nyerésre, csak arra, hogy érezzem jól magam és legyen felejthetetlen számomra ez a nap. Amikor meghallottam a Betűfalók csapat nevét, s azt, hogy tovább jutottunk, annyira örültem, hogy csak mosolyogni tudtam. Az Anyanyelvi vetélkedő önbizalmat adott nekem, hogy bemutathassam mennyire szeretem az anyanyelvemet.'' - mondta Tăurean Laura - Éva, VI. F osztályos tanuló, Betűfalók csapat tagja.


Simon Erik - Roland, IV. F osztályos tanuló, Betűfalók csapat tagja, a következőket állította, amikor megkérdeztem mi a véleménye a versenyről: ''Nagyon jól éreztem magam. Érdekesek voltak a feladatok. Szerettem  a feladatok közötti játékokat. A dramatizálási próbát kedveltem a legjobban. Minden egyes plusz óra megérte, hiszen továbbjutottunk!''.



''Nagyon jó volt részt venni a Kis nyelvművelő anyanyelvi vetélkedőn. Jót tesz, mert ugye törni kell a fejünket, de nagyon jó benne a dramatizálás próba is. Érdekesek a feladatok és a közöttük levő játékok, énekek és táncok, esetleg versek. Örülök, hogy tovább jutottunk, nem számít, hogy pluszban kell dolgozni, mert megéri.'' - mondta Szilágyi Kamilla - Evelin, IV. F osztályos tanuló, Betűfalók csapat.


''Szuper volt! Négy évvel ezelőtt a testvérem is részt vett ezen a versenyen, és ők is tovább jutottak az országos szakaszon. Azóta szeretnék én is részt venni! És sikerült!!! Remélem az országos szakaszon  mi is jól fogunk szerepelni.'' - mondta Forró-Bathó Eszter-Anna, IV. E osztályos diák, Szóhalász.


Sok sikert továbbra, gyerekek,  drukkolunk nektek!

Képek: Nagy-Árkosi Éva, Diosán Csilla