péntek

Iskolánk történetéből - A kémia labor

 Ja, volt ilyen, kettő is. Itt most viszont azt a kémialabort vesszük szemügyre, amelyik a B épületben, vagyis az egykori SINCAI LÍCEUMban volt, a második emeleten, Lengyel Emese tanárnő osztálya alatt. Amikor iskolánk egyesítője és keresztapukája, Todea igazgató bácsi, elintézte, hogy az egykori 15-ös iskola épülete legyen a Gheorghe Sincai, és mi megkapjuk a mai "B" épületet, ahol ma a felső tagozat tanul, az itt található kémia-labor fölöslegessé vált, és megajándékozta vele e sorok írójának 8-ik osztályát. Nagy volt az elragadtatás, mert különleges volt e terem.

Hatalmas, világos tér, stílusos bútorzat.  A kép bal odalán látható ablakon ventilátor volt, mely szerencsére nem működőt, különben megsebezte volna azt a néhány verebet, akik bejártak vendégeskedni.

A csempézett asztalok egy részét hatalmas lyukak ékesítették.

A katedrát is! 

Persze egyszer minden szépnek és jónak vége szakad, és már ebben a tanévben (2008/2009) durva beavatkozásokra került sor.





Ballagásra eltűntek az eredeti asztalok, helyükre a Demeter-Erdei Zoltán aligazgató által szerzett, használt holland asztalkák kerültek. De Ekkor még a terem valamennyire őrizte eredeti hangulatát és padlózatát. Helyenként gödrök voltak, ezeket elegáns kivitelezésű préselt lemezek fedték.

Aztán Albert-Buzási Margit tanárnő kapta meg az osztályt, s ezzel a terem régi patinája végleg elveszett. A tanárnő a férje és a húga, meg egy szülő, a Strat János apukájának segítségével kifestette az osztályt, az igazgató nagy megrökönyödésére  a magyar irodalom nagyjaira cserélte a vegytan nagy alakjait. Végül az iskola vezetősége a padlót intézte el. 



Picivel több mint 11 évvel ezelőtt, amikor már Portik Kinga tanárnőé volt az osztály, itt láttuk vendégül debreceni testvériskolánk röplabdás lányait. Ezek a műanyag asztalterítők nem tartoztak az osztályhoz, hanem az A épület kémia terméből hoztuk át. Abban az időben az a terem Bató Domokos matektanár osztálya volt, és ilyesmikkel takarták le a fehér csempével beborított asztalokat.