hétfő

Tanítóink voltak - Kovács Irén Judit






Judit néni szülei, Gönczei Sándor és Gál Anna Vulkánban születtek, és itt is házasodtak össze. A második bécsi döntés után az édesapát elbocsátották ploiesti állásából, a család Magyarországra költözött, és az anyaországhoz frissen visszatért Marosvásárhelyen telepedtek le. Annának ugyanis rokona élt itt, szülei innen származtak. Ekkor már négy gyerekük volt, mind a négy lány. A családfő a vasútnál kapott állást. Aztán született még egy kislányuk. És végül 1944-ben 6-ik leányként megszületett Judit néni. 

Nem a legvidámabb év volt ez az 1944. Ekkor került sor a zsidók elhurcolására, a kis magyar világnak is ekkor lett vége, a német megszállást pedig felváltotta a szovjet és a román.

Judit néni alig két éves volt, amikor édesapját elvesztette. Az édesanya a vasúti kantin adminisztrátoraként egyedül nevelte a gyerekeket. Judit néni a Baross Gábor utcai iskolában tanult, majd Székelyudvarhelyen végezte el a 6 éves tanítóképzőt. 

Gönczei Irén Judit (harmadik sorban balról az első), tanárai és osztálytársai a Baross Gábor utcai iskolában

Hogy miért kellett Udvarhelyre menni, ha valaki tanítónő szeretett volna lenni? Mert a marosvásárhelyi magyar tanítóképzést a kommunista román állam megszüntette. Vagyis először csak Szászrégenbe költöztette, de az 1955/1956-os tanév végén azt is felszámolta. Pedig igény lett volna rá, hisz a tanítóhiány miatt már az ötödik év elvégzése után elküldték Judit nénit és osztálytársait tanítani. Vakációban pedig visszajártak a képzőbe.


1960-ban, Homoródújfaluban "Falumunka" alkalmával készült kép. A falumunka azt jelentette, hogy képzősök felléptek a helyi kultúrotthonban, szavaltak, énekeltek. Gönczei Irén Judit a harmadik sorban jobbról a negyedik.


1963-ban Csibaszentmiklóson -  itt kezdte a tanítást Judit néni,
 amikor utolsó éves képzős diák volt.


 Másodikos és negyedikes gyerekek között Csibaszentmiklóson 1964-ben. Igazgató: Szántó Gyula


A képző elvégzése után így alakult Judit néni pályája: egy ideig Nyárádmagyaróson volt tanítónő, aztán Sáromberkén óvónő és igazgató 9 éven keresztül. 1974-től Vásárhelyen, a meggyesfalvi napköziotthonban dolgozott, utána a kövesdombi óvodában. 1982-től a 17-es Általános Iskolába került, és  1999-ben innen ment nyugdíjba. Viszont ezután még a 6-os iskolában és a Sportiskolában is tanított 1-1 évet, majd Székelykálban. De a mi iskolánkba is vissza-visszajárt helyettesíteni, akár 1-2 hétre is, és az alsó tagozatosok farsangján többször árult tombolajegyet. 


Marosvásárhely, a 12. sz. napköziotthon óvodásai Judit és Kinga óvónénikkel (1975)


1982. I. H osztály. 17-es Általános Iskola.


Kirándulás a Bilea-tónál negyedikesekkel és néhány szülővel (1986)


Első osztályosok az 1986/1987-es tanévben

Nyelvművelő versenyen Szentesen 1993-ban


A IV. C osztály az 1993/1994-es tanév végén. Az első sorban: Szalai Gyöngyvér angoltanárnő, Szentgyörgyi Etelka aligazgatónő, Alexandru Todea igazgató és Kovács Irén Judit tanítónő



Első sor balról: Zsidó József (földrajz) Barabás Endre (fizika), Szentgyörgyi Etelka (biológia, aligazgatónő) Alexandru Todea (román nyelv és irodalom, igazgató), Kovács Irén Judit tanítónő, Balla Miklós (tanító), Domokos Erzsébet (biológia). Az igazgató mögött Nagy Ildikó magyartanárnő, a harmadik sorban balról az első Bató Domokos számtantanár. 1994-ben készült kép.


Kovács Irén Judit tanítónő első osztálya 1995 júniusában


A kép készítője több hibát is vétett, de nem ezért szeretjük ezt a tablót, hanem azért, mert ez egy nagyon jó osztály volt. 5-iktől majd Domokos Erszébet tanárnő lett az osztályfőnökük, aki a mai napig nagy elismeréssel beszél Kovács Irén Judit tanítónő osztályairól.

Domokos Erzsébet tanárnő szakmai életútjáról  ITT lehet olvasni.