kedd

Orbán Barna: A légkör



- a légkör a Föld több 10 ezer kilométer vastagságú gázburka
- ezt a gázt levegőnek nevezzük
- a levegő a földi élet alapvető feltétele, vagyis nélküle nincs élet

A Föld légkörének összetétele:

• nitrogén  kb. 78 %,
• oxigén: kb. 21 %,  
• egyéb gázok (argon, szén-dioxid stb.): összesen kb. 1 %

A légkör szerkezete:

A légkört a földfelszíntől felfelé haladva, az 1. ábrán látható módon, 5 szintre (szférára) osztjuk:


1. ábra: a légkör szerkezete




1. Troposzféra: a földfelszíntől 10-12 km magasságig terjed. Idetartozik az összes levegőmennyiség 80 %-a. Felfelé haladva a hőmérséklet fokozatosan, -50 Celsius fokig csökken. Utasszállító repülőgépek tere.

2. Sztratoszféra: 12 - 50 km magasságon helyezkedik el. Ebben a rétegben található az ózonréteg, ami elnyeli a Napból érkező káros infravörös, ibolyántúli (másképpen ultraibolya, vagy UV) sugarakat, ezért felmelegszik, így hőmérséklete a felső részén már 20 Celsius fok körüli.

3. Mezoszféra: 50 - 90 km magasságon helyezkedik el. Hőmérséklete újra csökken, -80 Celsius fok környékére. Itt égnek el a meteorok (hullócsillagok).

4. Termoszféra: Átlaghőmérséklete 1000 Celsius fok. A melegedést az okozza, hogy  ennek a rétegnek az anyaga elektromosan töltött ionokból áll, ezért elnyeli a Napból érkező szintén elektromosan töltött részecskéket. Itt látható a sarki fény jelensége. Ez a réteg visszaveri a rádióhullámokat, s ezáltal lehetővé teszi a rádiózást, tévézést, mobiltelefonok használatát, a radarok működését

5. Az exoszféra: átmenet a légkör és a Világegyetem légüres tere között.




2. ábra: a sarki fény