vasárnap

K. B. Luxemburgban



Kiss Bella járt már külföldön iskolában, de akkor még egészen kicsi volt. Hetedikes korában ismét országot váltott. Amikor nyáron elbúcsúzott, megegyeztünk, hogy néhány érdekességről beszámol majd a téli vakációban.


Elöljáróban: a luxemburgi nyelv germán nyelv, tehát a némethez áll közel, viszont ha valaki a főváros utcáin sétál a francia nyelvvel gyakrabban találkozik. Bella egy olyan iskolába jár ahol a diákok franciául tanulnak, de lehet a luxemburgi nyelvvel is ismerkedni. De Bella nem azzal ismerkedik, hanem a némettel.





Tisztelt Oszi bácsi,

Húú.. ez most elég hosszú lesz, de most hogy egy kicsit megálltunk a pörgésből az ünnepek miatt, több ideje van önnek is elolvasni. Én is nagyon sokat pörögtem mostanáig amióta otthonról eljöttem...

Na, kezdjem a beszámolót az elejétől. 18-án vagyunk egy osztályban, francia nyelven történik az oktatás. Többféle nemzetiségű osztálytársam van: román, portugál, cape-verdei, olasz, görög, albán, madagaszkári , japán, szenegáli , francia , szíriai, iraki, spanyol , litván , orosz.

Felsőbb tagozaton van még 2 magyar lány, akikkel szünetekben szoktunk beszélgetni. A román osztálytársammal is gyakorolom továbbra is a román nyelvet .😀

Heti 14 óra németem van. Az új oszim a némettanárnő. Nagyon szigorú, nem olyan belevaló mint az oszi bácsi. 😀





Az osztálytársaimmal jól egyezek. Az iskolától kapott iPad-en tanulunk a legtöbb tantárgyból (pl: francia, földrajz, polgári nevelés, matematika) , Power Point-ban készítjük a projekteket, One Note-ba vannak a leckék.







A “carte de élève”-vel utazunk, fizetünk suliba kaját amit anyukám tölt fel pénzzel havonta. Ebéd időbe több finom 3 fogásos ebédek közül válogathatunk (hal, marha, csirke, vegetáriánus és disznó hús) , persze 4-5€ ellenében.


  


Kétszer voltunk kirándulni, a luxemburgi fontosabb turisztikai látványosságokat kerestük fel, valamint Trierbe a ahol a római Fekete kaput (Porta Nigra) néztük meg.




Mellékeltem fotókat is a beszámolómról, na neg a félévi kiértékelésemről. Az általános médiám a FORT és EXCELLENT köszött van. (48)

Szeretettel gondolok vissza az otthoni sulis évekre. Minden volt tanáromnak köszönöm a hozzám való türelmét, és tudást amit kaphattam tőlük.






 











Fényképek: Kiss Paula Bella