kedd

Mindent bele!





Eperjesi Noémi tanárnő rajzversenyt szervez Batyuba zárt Vásárhely címmel.  A résztvevő gyermekeknek városunk szépségeit kell megrajzolniuk, elővarázsolniuk a batyuból: épületeket, templomokat, utcákat, tereket - mindazt, ami Marosvásárhelyt egyedivé, széppé, teszi, amit nehezen felejtenénk el, bárhová is vessen az élet. Itt nőttetek fel, ezek között a sajátos szépségű kőbűvöletek között, rajzoljátok hát meg őket, használjátok az ecsetet és a fantáziátokat!

Műveiteken kötelező módon szerepelnie kell néhány homlokzati dísznek. Ezekkel az Iskola a Dombon  Egyesület Facebook oldalán ismerkedhettek meg.

Az utcákat, tereket melyeket lerajzoltok nem kell hűen visszaadniuk a valóságot. Olyan épületeket is rajzolhattok egymás mellé, melyek a valóságban nincsenek egymás mellett.

Gyakran ismételt kérdések:

MIT KAPUNK AZ ELEJÉN?
Kaptok majd a versenyen egy olyan utasítást, hogy rajzoljatok le x számú félköríves záródású ablakot, y számú pilasztert, stb., műveiteken ugyanis kötelező módon szerepelnie kell néhány homlokzati dísznek. Hogy milyen építészeti elemekre kell figyelni, azt ebben a bejegyzésben is megtalálhatjátok, további képeket láthattok még erről az Iskola a Dombon Egyesület FB oldalán.  

LEHET-E CSÚNYA DOLGOKKAL MEGTÖLTENI AZ UTCÁKAT, TEREKET?
Az épületek csupán háttérként szolgálhatnak, az utcán bármi történhet, persze a jó ízlés határain belül, és az erőszak szélsőséges formáit is kerülni kéne. (Pl. Miki egér nem fejezheti a Rózsaszínű Párducot, stb)

MEKKORÁT ALKOSSAK?
Az alkotást A3-as rajzlapra kell készíteni és bármilyen technikával kivitelezhetitek. (színes ceruza, vizfesték, aquarell, stb.) 

SZÁMÍT A KOR?
Hát attól függ... A verseny V-VIII. osztályosoknak szól. Ha viszont arra vonatkozik a kérdés, hogy melyik korban ábrázolod Vásárhelyt, akkor nem. Tehát a Bodor-kutat, és a Bem-szobrot is lerajzolhatod, vagy  román katona ismeretlen szobrát... őőő.... akarom mondani az ismeretlen román katona szobrát, amely már szintén nem létezik.


DE HOL ÉS MENNYIT?
A rajzverseny helyszíne Liviu Rebreanu Általános Iskola, időpontja december 17., 13 óra. A gyerekek két órát alkotnak.

MIT KAPUNK A VÉGÉN?
Valami pici dolgot, pl. egy sportszeletet mindenki. Az ügyesebbeknek könyvjutalom is jár majd, 
amit a magyar kormány által működtetett Bethlen Gábor Alapnak kell köszönni, a kövesdombiaknak pedig 6 pont is jár történelemből. 

ÉS KI DÖNTI EL, HOGY KI MIT KAP? 
Eperjesi Noémi és Bence Nóra rajztanárnők,valamint Kerekes Szilárd történelemtanár.

HOGY NÉZETT KI AZ ISMERETLEN ROMÁN KATONA?
Jól, menő volt, különösen miután felfutott rá a vadszőlő. 




(ezt a bejegyzést Eperjesi Noémi írta, de Kerekes Szilárd is alaposan belepiszkált )