vasárnap

Történelmet írtunk

 

„Ismerjétek a múltatokat, ennek tudatában éljétek a jelent, és határozzátok meg a jövőt” – mondta a magyar konzulátus képviseletében felszólaló Kőrösi Viktor Dávid a magyar történelem tantárgyverseny országos szakaszának díjkiosztóján.

Azt, hogy ismerik a múltat sok más diák mellett a marosvásárhelyiek is bebizonyították a könnyűnek távolról sem nevezhető verseny alatt.
A kövesdombi általános iskolából Papp Tessza és Török Adrienn harmadik helyezést ért el, és különdíjat is kaptak. Forró-Bathó Eszter Anna és Mătea Ramona-Cristina, akárcsak a Dr. Bernády György Általános Iskolában tanuló Kiss Tamás és Kovács Dóra kis színdarabjaikkal kápráztatták el a zsűrit, így megkapták az aradi Szabadság-szobor Egyesület különdíját. (Külön köszönet az Eszter édesanyjának, aki egyedivé, pörgőssé, humorossá tette a 4 perces előadás szövegét, és betanította azt a csapatnak.)



 


Bejegyzésünk címe, ami szlogenje lett a vetélkedőnek, arra utal, hogy először volt Romániában a tanügyminisztérium által támogatott országos magyar történelem tantárgyverseny. Csíkszeredai tartózkodásunk ideje alatt, a megnyitón, megbeszéléseken, kiértékelés alkalmával és informális beszélgetéseken számtalanszor elhangzott, hogy a tantárgyverseny jóváhagyása Nagy Gabriella minisztériumi tanácsosnak köszönhető, aki a folyamatos gáncsoskodások ellenére kitartott, és rámenősségével kedvező eredményt tudott kicsikarni. 

 Már jó ideje megszokhattuk, hogy a magyar állam minden fontosabb erdélyi rendezvényt támogat, ezúttal a támogatás a csíkszeredai magyar főkonzulátuson keresztül valósult meg.







A szobros képekről Adrienn nem azért hiányzik, mert tanult (már nem nagyon volt mit, hisz olyasmiket fedezett fel a tankönyvben, amit én másfél évtized alatt nem), hanem azért mert tiszteletet érzett a szoborcsoport iránt, szerényen a háttérben maradt, és hóval dobálta társait.

A hazafelé vezető úton már kicsit tavasziasabb volt az idő, így Udvarhelyen is megálltunk egy kis szoborsimogatásra.






http://iskolaadombon.blogspot.ro/2017/04/forro-batho-eszter-anna-beszamoloja-az.html

Forró-Bathó Eszter Anna beszámolója

 (a képre kell kattintani)












A tantárgyversennyel kapcsolatos újságcikkek:

Székelyhon (itt látszik Adriennünkből is valami!) 


Hargita Népe

Gyindex

Erdély online - itt megtalálható a díjazottak teljes névsora

Beszámolónk a tantárgyverseny megyei szakaszáról:  Négyen az országos tantárgyversenyen