hétfő

Entrevista avagy a nagy kikérdezés órája


Peres Tiffany Klaudia 14 éves, és az idén érkezett a VIII. F-be Spanyolországból. Három évet járt iskolába Andalúzia egy kis településén, Paymogo-ban. Az egyik román történelem órán jól kifaggatuk.

 

 

 a paymogo-i iskola

 

A diáktársak bármit kérdezhettek Tiffanytól kivéve "magánügyekről".

Az első kérdést a haza történelme iránt mindig lelkesen érdeklődő Attila tette fel, jelezve a tanárnak, hogy őt márpedig nem lehet kizökkenteni a rendes kerékvágásból, s történelem órán történelemmel kell foglalkozni: „A román nyelv melyik nyelvcsaládhoz tartozik?”


Aztán Árpika kicsit érzelgősebbre fogta: „Milyen érzés volt Spanyolországban élni?”

„Nehéz volt, addig amíg megtanultam spanyolul” - jött a gyors válasz. Amúgy Tiffany mindenre gyorsan válaszolt, a riport közben sokszor kérték meg osztálytárasai, hogy fordítson le egy-egy mondatot spanyolra.

 

Újból Attila: „Szoktál gépezni?” - Erre kérdésre történelemtanár aki azt gondolta, hogy ő sokkal jobb kérdéseket tud feltenni, mérgesen hadonászni kezdett.

 

Boti: „Sportoltál ott valamit?”

Tiffany: „Footbaloztam.”

 

Szabi: „Melyik a kedvenc a focicsapatod?”

Tiffany: „A Bayern München.”

 

Attila: „Ki dobott meg ezzel?" - egy krétát mutogat

 

Szabolcs: „Melyik a kedvenc focijátékosod?”

Tiffany: „Franck Ribéry”

 

Arnika: „Ki a kedvenc kapusod?”

Tiffany: „Manuel Neuer”

 

Arnika: „Volt tornaterem az iskolátokban?”

Tiffany: „Volt, de amikor kint esett az eső, akkor bent is esett.”

 

Alex: „Mi volt a kedvenc tantárgyad?”

Tiffany: „A spanyol.”

 

Brigi: „Szigorúak voltak a tanárok?”

Tiffany: „Volt amelyik. Például az igazgató.”

 

Árpika: „Milyen szigorúbb büntetések voltak?”

Tiffany: „Kizárás 3 napra, vagy egy hétre. Az egyik osztálytársamat is kizárták egyszer három napra, mert visszaszólt egy tanárnak.”

 

Attila: „Hányas évi átlaggal végeztél?”

Tiffany: „8,36-al”





 

 

Amúgy az osztályozás náluk is ugyanolyan mint nálunk (egytől tízig, ötös az átmenő jegy). A továbbiakban Tiffany elmesélte, hogy Paymogo-ban nem osztottak tejet s kiflit a diákoknak, bár az arra rászorultak ingyen étkezhettek órák után. A tanórák egy órát tartanak, s csak egy szünet van a harmadik óra után, igaz az félórás. Az órákon sokat olvastak, s aztán az olvasottakkal kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolni. Tiffanyék két idegennyelvet – angolt és franciát – tanultak. A kisebb diákok kilencre mentek iskolába, hetedikben és nyolcadikban viszont már nyolcra. Felelés nem nagyon volt, felmérőket írtak kéthetente, s mindegyik felmérőnek az időpontja előre be volt jelentve. Az osztályban 15-ön voltak.