hétfő

Szász Emese Rebeka: Kirándulás Kőrispatakon!






Gyönyörű idő és hely fogadott bennünket vasárnap délelőtt a kőrispataki Szalmakalap Múzeumban. Szőcs Lajos, a múzeum megálmodója és vezetője, humoros történetekkel ízesítve mesélt a falu múltjáról, jelenéről, a szalmakalap készítés kezdeteiről és a ma működő múzeumról.


A kertben egy kőgyüjteményt tekinthet meg a látogató, melynek érdekessége, hogy a több mint 600 kő mindenike valamilyen formát rejt magában: Hitler tányérsapkája, kacsa, nyúl…




A múzeumban rengeteg szalmakalap van kiállítva, mindenik valamiben különbözik a másiktól, más-más tájegység, falu jellegzetességeit őrzik. Ezek mellett dísztárgyak illetve a kalapkészítés különböző mozzanait képekben megörökítve ismerheti meg az odalátogató. 



Az ország legnagyobb fejen hordható szalmakalapját is megcsodálhatták
, felpróbálhatták a IV-VIII. osztályos tanulók, akiket Mezei Xénia tanítónő és Antal Gyopár angoltanár kísért el (valamint a bejegyzés szerzője, a nevét elhallgatni kívánó, szerény, szorgalmas, 
kiváló, stb. zenetanárnő: Szász Emese Rebeka - K.Sz.).



A sok látnivaló után mi magunk is részesei lehettünk az alkotás örömének: szalmából készült egyszerű díszeket készítettünk.


A kirándulásba egy kis túrázás, malomlátogatás, lovaskocsizás is belefért, mialatt a fiúk fociztak, mások hintáztak vagy csak gyönyörködtek a tájban.


Kicsik, nagyok azzal a reménnyel indultunk haza, hogy hamarosan hosszabb időt tölthetünk majd el Kőrispatakon.




Képek: Szász Emese Rebeka