szombat

Ingyenes kirándulás

ritkán fordul elő iskolánkban, hát még olyan, amelyiken még tápot is kapnak a résztvevők. A Maria Borşan tanítónő által megnyert 5OO ezer eurós pályázatból ugyanis arra is telik, hogy az Újságíró klub meg a Zöld vár lovagjai (több mint hatvan diák) össze-vissza kalandozzanak. 

Az első kirándulás alkalmával Szeben megyébe látogattunk. A kiránduláson magyar tagozatról 16 diák vett részt - egy igazolatlanul hiányzott (a projektben amúgy olyan arányban vesznek részt magyar diákok, amilyen arányban a magyar tagozat pedagógusai jelentkeztek a nyári képzésre).




Az első állomás Felek volt, ahol alig fértünk be a polgármesteri hivatalba, elkészült az első csoportképünk, Török József tanuló pózolt a szemétládánál (oszijának új mániája, hogy ilyesmiket fényképez), és megnéztük a Gheorghe Lazăr Múzeumot, ahol négy szobából minimum kettő nagyon tetszett a diákoknak. 



 Iskola a határon

A második állomás egy állomás mögötti suli volt. De ez nem egy akármilyen állomás ám, hanem egy igazi határállomás. Legalábbis az volt az Osztrák-Magyar Monarchia korában. Vöröstorony települést ekkor még Porcsesdnek (Porcesti) hívták, de az állomást Vöröstoronynak nevezték, végül fél évszázaddal a Monarchia szétesése után ez lett a település hivatalos neve, de ahogy Claudia Purece történelem szakos tanárnő is mondta, az idősebbek mai napig a régi nevet használják. 



Kezdetben az iskola az ortodox templom mellett működött, aztán a két világháború közötti időszakban beköltöztették az egyik vámépületbe. Azóta némileg átalakították, néhány éve pedig teljesen felújították. Az iskola Matei Basarab havaselvi vajda nevét viseli.


Miután megérkeztünk a diákok pozitívan értkelték a mellékhelységek állapotát,aztán a fánkot majd  játékosan ismerkedtek a helyiekkel.



Májai Henrietta gombos történetet mesél             Marina Ianuşevici angoltanárnő tevékenységet vezet


Az egyik játék arról szólt, hogy fel kellett venni egy kalapot, és egy gombról kellet történetet kitalálni. A magyar diákoknak kisebb nehézséget okozott a feladat, ezért bosszúból rövid de hajmeresztő mesékkel sokkolták kollégáikat. Szabó Anita tanuló leány például azt adta elő, hogy a nagytatája emlékbe adta neki gatyájának gombját, de ő elveszítette. 



Közben a tanárok is ettek a fánkból, és legeltették szemeiket a tanáriban található tökfejeken és egyébb kellemes látnivalókon, melyeket Claudia Purece tanárnő nagy kézséggel emelt le a szekrényekről. De a folyósók is ízlésesen voltak berendezve. 





Látogatás végi csoportkép Constantin Coropeţchi és Gheorghe Nistor igazgatókkal

Szebenben Purece tanárnő kalauzolta a diákokat, de a zöld lovagok magyar alakulata ezen már nem tudott részt venni, mert vezetőjük valamit félreértett, s így elszakadva a többiektől elsőnek rohazmozta meg a várost. Ennek az volt az előnye, hogy a kisebb csapat gyorsabban mozgott, nagyobb területen portyázott, vásárolni is volt ideje. A nagyon gyors gyerekek még plusz pontot is szereztek történelemből (a legfürgébbnek az országosan hírhedt taekwondo harcos Farkas Eszter bizonyult) A végén viszont Nagy Dalma tanuló leány volt a legboldogabb, mert mikor fordultunk ki a parkolóból, észrevette a buszból a földön lapuló pénztárcáját.







Képek: Nagy Dalma, Vad Avar, Henn-Vita Noémi, Kerekes Szilárd